nachtelijk zweten

Overgangsklachten

Overgangsklachten kunnen soms 7 tot 10 jaar duren


(Gelukkig is er aan overgangsklachten goed iets te doen)

Bij het dalen van de hormonen

De overgang is één van de meest ingrijpende hormonale veranderingen in het lichaam van een vrouw. Vroeger dacht men dat onze vrouwelijke hormonen enkel verantwoordelijk waren voor onze vruchtbaarheid. Tegenwoordig is bekend dat onze hormonen veel processen in het lichaam aansturen. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de elasticiteit van de vaatwand, van de huid, beschermen tegen botontkalking en hart- en vaatziekten. Daarbij spelen ze ook een rol in je hersenen waar vele functies geregeld worden, zoals je slaapcentrum en gevoelscentrum.


null Overgangsklachten

Al deze organen hebben jouw hormonen nodig om goed te kunnen functioneren. Dalen je hormonen dan ontstaat er een soort ‘protest’. De organen moeten leren om met minder hormonen dezelfde functie uit te blijven oefenen. Dat ‘protest’ ervaar jij als klacht. Deze klachten zijn reëel en hebben een oorzaak. De oorzaak kun je tegenwoordig goed behandelen. Je hoeft met overgangsklachten niet langer rond te blijven lopen. Suzanne kan je hierbij helpen en je zult merken dat je je snel weer veel beter voelt.

Er zijn inmiddels meer dan 100 verschillende klachten gedefinieerd die veroorzaakt kunnen worden door de veranderende hormonen tijdens de overgang. Grofweg worden die verdeeld in typische en atypische klachten. Typische klachten zijn klachten die snel gekoppeld worden aan de overgang.

null Veel voorkomende typische overgangsklachten

Opvliegers

Één van de meest kenmerkende klachten van de overgang is de opvlieger. Heb je soms plotseling een opkomend gevoel van warmte dat razendsnel vanaf je borst verspreidt naar je hals, hoofd en soms je gehele lichaam? Grote kans dat je een opvlieger hebt.

Je bent niet de enige die last heeft van opvliegers, meer dan 80% van de vrouwen ervaart deze tijdens de overgang.
De oorzaak ligt bij een ontregeld temperatuurcentrum in je hersenen. Je lichaam weet niet goed meer wanneer jij het koud of warm hebt. Je thermosstaat is van slag. Doordat opvliegers op willekeurige momenten kunnen optreden, kan het je dagelijks leven flink beïnvloeden en dat kan echt heel vervelend zijn. Vooral als de duur en het herstel van een opvlieger wat langer duurt. Opvliegers zijn eenvoudig te behandelen. Daar hoef je minder last van te hebben.

Nachtelijk zweten

Zweten is een normale functie van de huid, maar iedere nacht je bed uit drijven door het zweet is geen pretje. Helaas komt dit bij veel vrouwen voor als zij in de overgang zijn. Soms is het zelfs zo erg dat zij een aantal keren per nacht schone kleding moeten aantrekken en het bed verschonen. Dat komt je nachtrust niet echt ten goede.

Door de plotselinge daling van het hormoon oestrogeen krijgt je lichaam het signaal om op te warmen, ook al heb je het niet koud. Dit zorgt ervoor dat je lichaam haar warmte probeert kwijt te raken. Het lichaam zet dan de huidbloedvaten open, waardoor je gaat transpireren. Eigenlijk is de nachtelijke transpiratie een soort van opvlieger, want ook hierbij ligt de oorzaak bij een ontregelde thermosstaat in je hersenen.

Nachtelijke transpiratie kan heel vervelend zijn en helpt je niet om gezond en fit te blijven. Heb je veel last van nachtelijke transpiratie en wordt jouw leven hierdoor beïnvloed? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met Suzanne.

Veranderende menstruatie

Het veranderende patroon van de menstruatie is één van de meest herkenbare veranderingen. Vaak wordt de cyclus eerst korter en gaat dit gepaard met hevig bloedverlies. Dit kan zelfs zo heftig zijn dat je stolsels verliest, alsof je net bevallen bent. Later worden de tussenpozen langer en neemt het bloedverlies af.

Soms wordt er gesteld dat als vrouwen nog normaal menstrueren dat dan de overgang nog niet begonnen is en dat overgangsklachten niet bestaan. Dit is niet waar. Juist in het begin van de overgang (rond de 45 jaar) is de menstruatie vaak nog geheel normaal. Echter beginnen klachten, zoals stemmingswisselingen, slecht slapen en stramme gewrichten al te ontstaan.

Droge huid en slijmvliezen

Onze vrouwelijke hormonen zorgen voor de elasticiteit van de vaatwand en de huid. Door de daling van hormonen kan de huid minder elastisch en droger worden. Sommige vrouwen ervaren dat hun ogen en mond droger worden. Dit komt doordat er minder traanvocht en speeksel aangemaakt wordt.

Naast dat de huid droger kan worden, kunnen ook de slijmvliezen droger en dunner worden. Het gevolg hiervan is dat men jeuk en/of een branderig gevoel in de schede en/of de schaamlippen kan ervaren. 

Seksuele verandering

Seks en de overgang zijn twee onderwerpen die niet zo snel besproken worden. Helemaal als het in combinatie met elkaar besproken moet worden. Tot op de dag van vandaag is dit helaas nog steeds een taboe. Toch ervaren veel vrouwen gedurende de overgang seksuele problemen. Denk hierbij aan libidoverlies, pijnklachten en vaginale droogheid. En dat is jammer, want juist nu is intimiteit met je partner zo belangrijk.

Een langer voorspel of een glijmiddel als de Personal Gel kan bij pijnklachten of vaginale droogte helpen. Is dit onvoldoende of je merk je dat er echt problemen in je relatie ontstaan? Maak dan een afspraak bij een seksuoloog of eerst bij de Care for Women praktijk in Heemstede. Het zou jammer zijn als dit jouw relatie onder druk zou zetten, terwijl dat wellicht niet nodig is.

Klachten aan de urinewegen

Urine-incontinentie ofwel urineverlies is een vervelende klacht die deels veroorzaakt wordt door ouderdom, maar ook deels wordt veroorzaakt door de overgang. Zo kan het voorkomen dat je kleine beetjes urine verliest tijdens het sporten, hoesten en/of niezen.

Naarmate we ouder worden kan de blaas wat gaan verzakken door het slapper worden van de bekkenbodemspieren en de steunweefsels. Door de overgang worden de slijmvliezen van je urinewegen dunner. De combinatie van beiden leidt bij veel vrouwen tot bovenstaande klachten en die kunnen heel vervelend zijn.

Belemmeren deze klachten jouw dagelijkse leven? Dan is het verstandig om eens contact op te nemen met een bekkenfysiotherapeut bij jou in de buurt. De bekkenfysiotherapeut geeft oefeningen om jouw spieren te versterken.

Daarnaast blijken veel vrouwen na de overgang te maken te krijgen met een terugkerende blaasontsteking. Door de dalende hormoonspiegels neemt niet alleen de kwaliteit van de slijmvliezen af maar ook de bacterie samenstelling in de vagina en de blaas. Dit noemt men ook wel postmenopauzale recidiverende urineweginfecties.
Vaak kiest een arts dan voor een antibioticakuur, maar dat is onverstandig. Veel urologen wijzen op het verhoogde risico van resistentie als antibiotica hier te snel voor wordt gebruikt. Overleg daarom eerst met Suzanne, want er zijn ook andere mogelijkheden. Zij kan jou hiermee helpen.

Botontkalking

Botontkalking, osteoporose, is een ziekte die vaker voorkomt dan je wellicht denkt. Het is een tekort aan kalk in het bot, waardoor het bot minder sterk wordt en makkelijk breekt. In Nederland zijn er ongeveer 850.000 mensen met osteoporose waarvan zo'n 66% vrouw is. Met de vergrijzing en het toenemen van de leeftijd van vrouwen neemt dit aantal alleen maar toe. Per jaar breken ongeveer 175.000 mensen een bot en dat is veel.

Tot het 35e jaar zijn de aanmaak en afbraak van botten met elkaar in evenwicht. Daarna wordt er langzaam meer bot afgebroken dan aangemaakt wordt. Door het dalen van het oestrogeen wordt de beschermende werking minder en versnelt dit afbraakproces. Je botten worden nog sneller brozer/minder stevig. Na de overgang neemt daarom de kans op een botbreuk toe. Het risico op een botbreuk is nog groter bij vrouwen die (te) vroeg in de overgang komen, weinig bewegen, roken en/of drinken en/of een tengere bouw hebben.

Hart- en vaatziekte

Tijdens en na de overgang neemt het risico op hart- en vaatziekten snel toe. Dit komt mede doordat het lichaam minder oestrogeen gaat aanmaken. Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij de elasticiteit van de vaatwand en in je cholesterolhuishouding. Door de daling van oestrogeen na de overgang neemt de beschermende werking tegen hart- en vaatziekten af. Hart- en vaatziekten is doodsoorzaak nummer één bij vrouwen na de overgang.

Het is belangrijk om je na je 50ste jaar regelmatig te laten controleren. Binnen Care for Women bieden wij jou de mogelijkheid om een speciale gezondheidscheck uit te voeren. Een soort APK om te zorgen dat je al preventief actie kunt ondernemen als bij jou het risico op hart- en vaatziekten stijgt.

Wil je eens zo'n health check laten uitvoeren of weten wat jij zelf kan doen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen? Maak dan een afspraak met de Care for Women praktijk Heemstede voor een jaarlijkse gezondheidscheck.

Een overgangsconsult

 

Het maken van een afspraak voor een overgangsconsult kan soms een hele stap zijn. Dat is jammer, want hierdoor blijf je onnodig lang met klachten lopen. 

Tijdens het eerste consult van ongeveer 60 minuten neemt de specialiste de tijd om naar jouw verhaal te luisteren. Doordat je de vragenlijst van te voren hebt ingevuld kan ze direct met jou dieper ingaan op jouw situatie. Aan de hand van jouw antwoorden kan de specialiste vervolgens goed in kaart brengen welke klachten wel of niet door de overgang veroorzaakt worden. Bovendien kan zij direct starten met het opstellen van een behandelplan die effectief is voor jouw klachten. Zij zal hierbij zowel kijken naar de mogelijkheden vanuit voeding, leefstijl, de reguliere geneeskunde als de alternatieve/complementaire geneeskunde. Samen met jou zoekt zij naar een behandeling die bij jou past.

null Atypische klachten

Er zijn veel klachten die herkenbaar zijn als overgangsklachten en snel gelinkt worden aan de overgang, zoals opvliegers, een veranderende menstruatie en (nachtelijk) transpireren. Toch kan je als vrouw klachten ervaren waarvan je niet weet dat deze veroorzaakt worden door de hormonale verandering die plaatsvindt door de overgang. Inmiddels zijn er meer dan 150 verschillende soorten klachten vastgesteld die veroorzaakt kunnen worden door jouw veranderende hormonen. Ben je 44 jaar, menstrueer je nog normaal en heb je geen opvliegers, terwijl je wel last hebt van stemmingswisselingen, pijn hebt aan je gewrichten, slecht slaapt en moe bent? Dan is de kans groot dat je al te maken hebt met overgangsklachten, namelijk atypische overgangsklachten.

Overgangsklachten kunnen worden verdeeld in typische en atypische klachten. Typische klachten zijn overgangsklachten die herkenbaar veroorzaakt worden door schommelende hormoonspiegels (zoals deze hierboven staan omschreven), terwijl atypische klachten ook een andere oorzaak kunnen hebben.

null Veel voorkomende atypische overgangsklachten

Stemmingswisselingen

Moodswings, oftewel stemmingswisselingen. Er wordt gesproken van stemmingswisselingen als je stemming zonder specifieke reden snel verandert. Het ene moment ben je heel vrolijk en positief en het volgende moment heel boos of juist verdrietig. Hier kan je niets aan doen. Onderzoek heeft aangetoond dat het schommelen van jouw oestrogeenspiegels ertoe kunnen leiden dat ook jouw serotoninespiegel gaat schommelen. Serotonine noemen ze ook wel het gelukshormoon. Hier ligt een belangrijke oorzaak van jouw wisselende stemmingen.

Stemmingswisselingen komen veel voor tijdens de overgang. Het is vrij normaal en als dit een dag duurt meestal geen probleem. Sommige vrouwen hebben hier regelmatig veel last van en merken dat zij belemmerd worden in het dagelijks functioneren. Herken jij dit? Blijf er dan niet mee lopen want Suzanne kan jou goed helpen om jouw hormoonspiegels weer in balans te brengen.

Spier- en/of gewrichtsklachten

Ervaar jij pijn bij het bewegen? Of heb je onvoldoende kracht om de deksel van de jampot open te draaien? Door de dalende hormonen in de periode van de overgang kan je meer last krijgen van je spieren en/of gewrichten. Je merkt dat je stijf wordt en alles kraakt als je de trap op loopt. Voornamelijk in de kleine gewrichten, zoals in je handen, komt dit vaak voor. Maar ook in bijvoorbeeld je polsen, schouders, rug en heupen kan je last krijgen van dit proces.

Naast dat de pijn zeer vervelend kan zijn, kan dit proces ook schadelijk zijn voor je gewrichten. Onze hormonen blijken er ook voor te zorgen dat de slijmvliezen vochtig zijn en goed doorbloed worden. Doordat de vochtigheid afneemt, kunnen gewrichten over elkaar heen schuren en kan er schade ontstaan aan je gewrichten. De beschermende lagen tussen gewrichten worden dunner en dat veroorzaakt gewrichtspijn. Gelukkig is er genoeg te doen aan de pijn zoals blijven bewegen, een massage en voldoende rust. Maar ook aan de oorzaak kun je goed iets doen. Overleg samen met Suzanne naar wat voor jou mogelijk is om de pijn te verminderen en te voorkomen dat je gewrichten beschadigd raken, zodat je nog lang gezond kunt blijven bewegen.

Zwaarder worden

Dat je favoriete broek 'ineens' niet meer lekker zit is een veelvoorkomend fenomeen tijdens de overgang. Veel vrouwen komen in gewicht aan in deze periode. Enerzijds door het ouder worden, anderzijds doordat je vaak onopgemerkt door klachten toch iets minder beweegt en soms wat anders gaat eten. Op een speciale weegschaal, die de Care for Women specialiste heeft, zie je dat de verhoudingen veranderen. Meer vetmassa en minder spiermassa. Vooral dit laatste is heel jammer, want spiermassa verbruikt veel energie. Blijf je hetzelfde eten, dan zal je merken dat je heel langzaam aan gaat komen. De meeste vrouwen komen ongeveer 2,5 kilo aan in de periode van de overgang.

Helaas is dit niet het enige, ook de taille verdwijnt. Je figuur wordt anders. Onze hormonen hebben namelijk een grote invloed op hoe het vet verdeeld wordt over ons lichaam. Door de veranderende hormonen tijdens de overgang blijkt dat ons vet van onze typische vrouwelijke rondingen langzaam verhuist naar een meer mannelijke verdeling in onze taille. En dat is nodig, want de productie van oestrogeen neemt immers af. Maar oestrogeen hebben we nog wel nodig. Gelukkig is ons lichaam een zelfregulerend systeem. Ons lichaam blijkt nu oestrogenen te maken die het kan opslaan in ons buikvet. Hierdoor ontstaat bij veel vrouwen tijdens de overgang een buikje en verdwijnt de taille.

Hoofdpijn

Eén derde van de vrouwen ervaart tijdens de overgang hoofdpijnklachten die soms zo ernstig worden dat er sprake is van migraine, ook wel hormonale migraine genoemd. Deze hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt of verergerd door hormonale schommelingen, vooral rondom de menstruatie. Bovendien blijkt dat de meeste vrouwen rond deze periode last hebben van stress. Dan is het niet meer dan logisch dat hoofdpijn vaker ontstaat.

Het ervaren van hoofdpijn is erg vervelend en dat je dit wilt oplossen is zeer begrijpelijk. Probeer in kaart te brengen waardoor/wanneer de hoofdpijn optreedt. Vermijd daarnaast potentiele triggers zoals stress, bepaalde voeding, geuren, licht, geluid en vermoeidheid. Goed slapen en veelvuldig ontspanning zoeken is nu echt belangrijk. Weet je niet waar je moet beginnen? Maak een afspraak met de Care for Women specialiste. Suzanne kan jou een gericht advies geven met betrekking tot jouw situatie en helpen jouw hormonen weer in balans te brengen.

Hoge bloeddruk

In de periode van de overgang vinden grote veranderingen plaats in je lichaam. Uit onderzoek blijkt dat vooral na de menopauze bij veel vrouwen de bloeddruk stijgt. Tot op heden is het niet precies duidelijk hoe een hoge bloeddruk tijdens de overgang ontstaat, maar dat er een verband bestaat tussen een hoge bloeddruk en de overgang staat vast.

Wat we weten is dat oestrogenen de vaatwand beschermen. Door de daling van de oestrogenen zien we dan dat na de overgang het risico voor vrouwen op hart- en vaatziekten snel toeneemt. Hart- en vaatziekten worden zelfs doodsoorzaak nummer 1 voor vrouwen na de overgang.

Tijdelijk een hoge bloeddruk kan geen kwaad, maar op de lange termijn kan het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Vandaar dat Care for Women een groot voorstander is om iedere vrouw na haar 50ste jaar een gezondheidscheck aan te bieden als onderdeel van het bevolkingsonderzoek. Tot op heden staat onze overheid hier nog niet positief tegenover. Hierdoor raden wij vrouwen aan dit zelf te regelen. Gelukkig kan je hiervoor terecht bij de Care for Women specialiste en kun je direct een afspraak maken voor een health check. Een soort APK van het lichaam om ervoor te zorgen dat jij er tijdig bij bent en zo gezond oud kunt worden.

Onrustig en/of opgejaagd gevoel

Heb je het gevoel dat je continue ''iets moet, maar niet weet wat?'' Dat je je opgejaagd voelt, terwijl je agenda half leeg is? Dit is voor veel vrouwen een herkenbaar gevoel tijdens de overgang. De overgang is een periode waarin veel factoren aanwezig zijn die het gevoel van onrust uitlokken. Dit kan veroorzaakt worden door de diverse veranderingen die plaatsvinden, zoals kinderen die de deur uit gaan of stoppen met werken. Maar ook je hormonen spelen hier een belangrijke rol in. Tijdens de overgang dalen je hormonen oestrogeen en progesteron. En juist progesteron blijkt een hormoon te zijn wat een kalmerend effect heeft op ons brein. Het zorgt er onder andere voor dat je beter tegen stress kan en minder angstig bent voor wat er om je heen gebeurt.

Heb je last van een onrustig gevoel en ben je op zoek naar meer balans? De Care for Women specialiste kan jou helpen en weet precies wat jij ervaart. Suzanne zal samen met jou jouw hormonen weer beter in balans brengen, waardoor jij je weer rustiger gaat voelen en meer op je gemak.

Haaruitval

Tijdens de overgang vermindert de productie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Dit hormoon is noodzakelijk voor de haarzakjes om je haar te laten groeien. Doordat de productie daalt, hebben de haarzakjes minder tot hun beschikking met als gevolg dat deze geleidelijk gaan uitvallen. Je merkt dat vaak, doordat je tijdens het borstelen meer haar verliest. Ook wordt je scheiding vaak breder en zie je dat het haar dunner wordt. Bovendien verandert ook de verhouding tussen je vrouwelijke hormonen en je mannelijke hormonen, androgenen. Sommige vrouwen krijgen hierdoor plotseling haargroei boven de lip of een paar haren op de kin.

Vergeetachtigheid

In de supermarkt staan en niet meer weten wat er op je lijstje stond? Meer dan 60% van de vrouwen krijgen tijdens de overgang last van het geheugen. Het geheugen neemt af tijdens de overgang. Dit is inmiddels ook wetenschappelijk aangetoond. Je zult merken dat je nieuwe informatie minder goed kan onthouden, oudere informatie herinneren lastig wordt en/of het kortetermijngeheugen afneemt. Gelukkig kunnen we je hier wat gerust in stellen. Na de overgang wordt dit weer wat beter. Wellicht niet meer helemaal naar het oude niveau, je wordt tenslotte ondertussen ook ouder, maar gelukkig wel beter.

Huidproblemen en/of rimpels

Door het dalen van het oestrogeen in het lichaam daalt tevens het collageen in je huid. Hierdoor word je huid dunner en neemt de elasticiteit af. Door deze verandering ontstaat rimpelvorming en kunnen er huidproblemen ontstaan, zoals een drogere huid, puistjes of meer irritatie en gevoeligheid. Tijdens de overgang verergeren huidproblemen, zoals rosacea of eczeem. Je huid extra goed verzorgen met goede producten is essentieel, aangevuld met voldoende water drinken en voldoende slapen. Dit kan ervoor zorgen dat je huid rustiger wordt. 


null 

Kosten en vergoedingen

Kosten:

Intake, kennismaking en behandelplan opstellen tijdens consulten van 60 tot 75 minuten. 

Vervolg- en evaluatie consulten van 30 tot 45 minuten.

  • 60 tot 75 minuten consult = €89,50 tot €112,00
  • 30 tot 45 minuten consult = €49,00 tot €68,50

Deze kosten zijn exclusief eventuele benodigdheden voor aanvullend (bloed) onderzoek, ondersteunende supplementen of medicatie.  

Vergoedingen: 

De consulten worden door verschillende zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed, vanuit de aanvullende verzekering. Informeer bij jouw zorgverzekering in de polisvoorwaarden vergoedingen of een Care for Women consult wordt vergoed. 

Wat je kan verwachten: 

Suzanne neemt de tijd voor een persoonlijk en uitgebreid intake of kennismakingsconsult van een uur. In het vervolgconsult, ook weer van een uur, bespreekt zij, samen met jou een persoonlijk op maat gesneden behandelplan. Vervolgens evalueert Suzanne met jou dit plan en wordt daar waar nodig is bijgestuurd.

Voor de vrouwen die wonen in de regio Heemstede, Haarlem, Hoofddorp, Aerdenhout, Santpoort, Driehuis, Velsen en Zandvoort is de praktijk van Suzanne makkelijk te bereiken. Maar voor iedere vrouw staan de deuren van de praktijk open.

Blijf niet langer doorlopen met overgangsklachten en maak een afspraak!